Lliurament de comandes tots el dimecres

Els calçots

calsots_ban

Hola!

Us volem apropar una mica més al món del calçot i per això començarem explicant-vos que és la IGP calçot de Valls, el calçot d’etiqueta, que és el calçot que nosaltres produïm.

Estar dins d’aquesta IGP, significa que treballem el calçot amb unes mides concretes que són 15/25 cm de llargada i entre 1,7 i 2,5 cm de diàmetre, això ens permet una bona calibració del calçot per tal de coure’l correctament a flama.

Com que no estarem al mercat mesurant cada calçot, encara que tots els productors passem un control durant la temporada, la manera més senzilla de distingir-los és que estan agrupats amb un fil/fleix de color blau que porta escrit IGP calçot de Valls i porten una etiqueta amb un número per tenir un control de tots els calçots produïts dins la IGP.

Vigileu! Al mercat hi ha molts altres calçots que estan lligats amb un fil de color blau però l’etiqueta no és de la IGP calçot de Valls, us deixem una etiqueta perquè la sapigueu diferenciar.

igp_valls
Imagen4
Imagen2

Quina és la temporalitat dels calçots?

La temporada oficial dels calçots és des de novembre fins a meitats d’abril, encara que depèn de la zona i de quan ha decidit el pagès plantar les cebes. A nosaltres ens agrada començar la temporada després de menjar els torrons, així que comencem a collir després de les festes de Nadal.

Per què tenim aquesta tradició de les calçotades? D’on va néixer el calçot?

L’origen del calçot més conegut és d’un senyor que es deia Xat de Benaiges, que va plantar una ceba i es va espigar, la va començar a calçar (posar terra sobre la ceba) i d’allí es va originar el que actualment coneixem com a calçot, però a casa nostra la tradició del calçot i de tenir una finca de regadiu ve de l’àvia Paquita, nascuda a Valls i que, com moltes de les dones en aquella època lluitadores i innovadores, des de l’ombra de la figura de l’home a la pagesia, va fer que actualment estiguem cultivant calçots a la nostra finca.

Els calçots duren aproximadament dos anys en cultivar-se i per tant, els hi hauríem de donar el valor que tenen. A tots ens agrada aquest moment de reunió amb la família i amics, d’embrutar-te les mans, de posar-te el pitet, de fer la carn a la brasa i beure en porró, però s’ha de recordar que a les calçotades el plat principal és el CALÇOT, així que cuidem aquesta tradició tant nostre i defensem un producte que encara no ens l’han exportat d’un altre país i que podem dir que és de proximitat, de km0 i de casa nostra.

Updating…
  • No hi ha productes a la cistella.
Verified by MonsterInsights